Inför Skid-VM 2025: TV-Tider, Streaming, Schema och Svenska Truppen

Inför Skid-VM 2025: TV-Tider, Streaming, Schema och Svenska Truppen

Efter två års väntan är det återigen dags för världens bästa längdskidåkare att göra upp om VM-medaljer. Mellan den 26 februari och den 9 mars 2025 samlas världseliten i den norska staden Trondheim och det kommer inte att råda någon brist på spänning och dramatik.

För att göra dig redo inför mästerskapet kan du ta del av vår guide till Skid-VM 2025. Här kommer vi att gå igenom vad som gäller för TV och streaming, hur schemat ser ut och vilka åkare som ska representera Sverige. Dessutom tittar vi närmare på de blågula förväntningarna och minns även tillbaka till hur det gick i förra VM.

Skid-VM 2025 i Trondheim


Så följer du Skid-VM 2025 på TV & stream

Det är Viaplay som äger sändningsrättigheterna för Skid-VM 2025. För den som vill följa mästerskapet på TV är det därför TV6 som gäller. Samtliga tävlingar kommer dessutom att gå att titta på via bolagets streamingtjänst, Viaplay, vilket du kan göra via din smart-TV, dator, smartphone eller surfplatta.

Vid sidan av själva tävlingarna kommer Viaplay även att fylla TV-tablån med studiosändningar där dramatiken ramas in med expertanalyser, intervjuer och reportage. Det finns med andra ord en hel del underhållning att ta del av.

Som vanligt håller Tvsporten.nu koll på tider och sändande kanaler under hela mästerskapet. Kolla in vår VM-tablå för den senaste informationen.

Schema för Skid-VM i Trondheim

Världsmästerskapet i längdskidor pågår mellan den 26 februari och den 9 mars 2025. Den 28 februari och den 3 mars är vilodagar men utöver det kommer det att genomföras minst en tävling varje dag i Trondheim.

Nedan kan du se schemat och starttiderna för samtliga tävlingar i Skid-VM 2025:

[SCHEMAT KOMMER ATT PRESENTERAS NÄRMARE VM]

Sveriges VM-trupp

Den fullständiga svenska truppen har ännu inte presenterats. Sedan en tid tillbaka vet vi dock fyra damåkare som kommer att vara med och tävla i Skid-VM 2025 i Trondheim.

Till att börja med har både Ebba Andersson och Jonna Sundling friplatser i mästerskapet i och med att de är regerande världsmästare. Dessutom valde landslaget att ta ut både Johanna Hagström och Frida Karlsson redan i mitten av december för att underlätta deras möjligheter att förbereda sig inför VM.

Förväntningar & svenska medaljchanser

Som vanligt när det vankas världsmästerskap är förväntningarna höga på det svenska laget. Sverige är en av de stora nationerna inom längdskidor och brukar kunna lämna ett VM med en gedigen samling medaljer i resväskan.

På herrsidan kommer det att bli väldigt svårt att bryta den norska dominansen. Johannes Hösflot Kläbo är alltjämt en gigant och anländer till VM på hemmaplan med målet att slåss om guldet på alla distanser. Hoppet om en svensk medalj i herrtävlingarna är förhållandevis litet men ingen omöjlighet.

När vi vänder blicken mot damernas tävlingar är medaljer i stället så gott som garanterade. Efter succén i Slovenien i förra VM är förväntningarna höga på de blågula stjärnorna. Säsongen i världscupen – och inte minst Tour de Ski – har dock lämnat en hel del att önska och vi kan bara hoppas på att åkarna har valt att försöka pricka formen lagom i tid till Skid-VM.

Hur gick det i förra VM?

Det rådde ingen brist på medaljer när världsmästerskapen i längdskidor arrangerades i Planica i Slovenien för två år sedan. Där kammade Sverige hem totalt tolv medaljer och föga förvånande var det först och främst på damsidan som man fick fira.

William Poromaa kom trea i femmilen och var den enda blågula åkaren på herrsidan att få kliva upp på pallen. På damsidan tog Ebba Andersson dubbla guld, först i skiathlon och sedan i tremilen.

Två guldmedaljer blev det även för Jonna Sundling, som vann lagsprinten tillsammans med Emma Ribom och tog även hem segern i den individuella sprinten. I den sistnämnda tävlingen blev det helt och hållet svenskt på pallen, med Ribom tvåa och Maja Dahlqvist trea bakom Sundling.

Det blev svenskt på pallen i alla discipliner på damsidan under VM 2023. De enda två tävlingar där det inte blev blågul seger var stafetten, där Sverige kom trea bakom Norge och Tyskland, och 10 kilometer individuella start, där Frida Karlsson och Ebba Andersson tog silver respektive brons bakom amerikanskan Jessie Diggins.

På herrsidan var det total norsk dominans med norrmän högst upp på pallen i alla tävlingar. Ofta var det även norskt på de andra två pallplatserna också, vilket gör William Poromaas insats på femmilen mer imponerande.