El Clásico – Allt du behöver veta om mötet Real Madrid - FC Barcelona

El Clásico – Allt du behöver veta om mötet Real Madrid och FC Barcelona

Sedan 1902 har hundratals fotbollsmatcher spelats mellan de spanska storklubbarna Real Madrid och FC Barcelona. Det är kanske fotbollsvärldens hetaste möte och flera av fotbollshistoriens främsta spelare har spelat avgörande roller i matcherna genom åren. Här ska vi gå igenom historiken, klassiska drabbningar och statistik från El Clásico.


Så här ser du El Clásico på TV & Stream

För att inte missa nästa El Clásico är det ett abonnemang hos TV4 Play+ Sport som gäller. Därifrån kan du se alla matcher i La Liga både live och i efterhand. Om det är en match i UEFA Champions League kommer den att visas hos Viaplay.

När är nästa El Clásico?

Denna lista kommer att fyllas på med kommande El Clásico när nya matcher mellan Real Madrid och FC Barcelona blir fastställda. Glöm inte att hålla utkik på Tvsporten.nu, antingen på vår sajt eller via vår app (App Store / Google Play), för att aldrig missa ett kommande El Clásico på TV.


Resultat från tidigare El Clásico:

  • Real Madrid - Barcelona (3-2), April 2024, La Liga (Santiago Bernabéu)
  • Real Madrid - Barcelona (4-1), Jan 2024, Copa del Rey (King Saud University Stadium, Saudiarabien)
  • Barcelona - Real Madrid (1-2), Okt 2023, La Liga (Estadi Olímpic Lluís Companys)
  • Real Madrid - Barcelona (4-0), April 2023, Copa del Rey (Camp Nou)
  • Barcelona - Real Madrid (2-1), Mars 2023, La Liga (Camp Nou)
  • Real Madrid - Barcelona (0-1), Mars 2023, Copa del Rey (Santiago Bernabéu)
  • Real Madrid - Barcelona (1-3), Jan 2023, Supercopa de España (King Fahd Stadium, Saudiarabien)
  • Real Madrid - Barcelona (3-1), Okt 2022, La Liga (Santiago Bernabéu)
  • Real Madrid - Barcelona (0-4), Mars 2022, La Liga (Santiago Bernabéu)

Historien bakom El Clásico

Rivaliteten mellan Real Madrid och FC Barcelona har likt i många andra derbyn och rivalmöten ingen geografisk koppling, mer än att Real Madrid är ett lag från huvudstaden medan “Barca” har en väldigt stark identitet i Katalonien som anses vara en motpart till det spanska identiteten.

I mångt och mycket har det utvecklats genom en sportslig rivalitet. Tillsammans har Real Madrid och Barcelona tagit hand om närmare 68% av alla ligatitlar som har delats ut i Spanien genom åren.

En viss övergång 2000 visade precis hur infekterat det är mellan klubbarna. Den portugisiske superstjärnan Luis Figo gjorde den förbjudna övergången när han gick från FC Barcelona till Real Madrid.


Historiska möten mellan Real Madrid och FC Barcelona

Med över 250 matcher mellan klubbarna genom åren finns det en hel del historik att ta del av. Vissa matcher har spelat en större roll och haft mer på spel än andra, till exempel när FC Barcelona vann med 4-3 på bortaplan under våren 2014.

Real Madrid – FC Barcelona (3-4), 23 mars 2014

Spelare som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Pepe, Xavi, Iniesta och Pique gjorde att många rivalmöten under 2010-talet i vanlig ordning var stjärnfyllda men också med otroligt mycket känslor på planen. Messi gjorde hattrick i den här matchen när FC Barcelona vände underläge med 3-2 till seger med 4-3.

Real Madrid – FC Barcelona (4-2), 10 april 2005

Knappt nio år tidigare var det andra stjärnor som beträdde planen. Zinedine Zidane, Ronaldo, Raul och Michael Owen blev alla målskyttar för Real Madrid. Ronaldinho och Samuel Eto’o tröstmålade för FC Barcelona som i slutändan vann ligan den här säsongen, trots förlusten i säsongens andra El Clásico.

FC Barcelona – Real Madrid (3-2), 24 april 2017

Många anser att mötet i april 2017 är det bästa mötet någonsin mellan lagen. FC Barcelona behövde vinna för att hålla titeldrömmen vid liv. Sergio Ramos fick rött kort och Messi nätade två gånger om för att ge katalanerna segern. Det avgörande målet prickade argentinaren in i den andra tilläggsminuten. Real Madrid skulle dock vinna ligatiteln med tre poängs marginal.


Cristiano Ronaldo vs Lionel Messi

Cristiano Ronaldo och Lionel Messi är två spelare som personifierade Real Madrid och FC Barcelona under 2010-talet. Under mer eller mindre varje El Clásico som båda spelarna deltog i var alla strålkastare på deras insatser.

Ronaldo hann med att spela 30 matcher mot FC Barcelona i Real Madrid-tröjan. På dessa nätade han vid 18 tillfällen och gjorde en assist. För Lionel Messi blev det 26 mål och 14 framspelningar på 45 försök.

Med siffrorna är Messi etta på listan över målskyttar i El Clásico genom åren, med Ronaldo på en delad andraplats. Flera mål som herrarna har gjort har varit direkt avgörande för det heta rivalmötet.


Statistik & Rekord i El Clásico

Det stora antalet matcher gör att det finns mängder av statistik att ta del av. Den första matchen lagen emellan spelades den 13 maj 1902. FC Barcelona vann den matchen med 3-1 i Copa de la Coronación.

Fram till dags datum har totalt 257 matcher spelats. Real Madrid har vunnit flest gånger, 105 totalt. Den största segern tillhör också Real Madrid som vann med 11-1 i en match i Copa del Rey i juni 1943.

FC Barcelona har 100 segrar och är alltså inte långt bakom i den statistiken. 52 matcher har slutat oavgjort. Under 2020-talet har 14 matcher spelats i tävlingssammanhang med nio segrar för Real Madrid, fyra för FC Barcelona och ett kryss. Fördel Real Madrid både historiskt och på senare år med andra ord!

Medan Lionel Messi är den spelare som har gjort flest mål i El Clásico är Sergio Busquets spelaren som har gjort flest matcher med 48 framträdanden totalt. Sergio Ramos är både den mest varnade spelaren samt den mest utvisade spelaren med 22 gula kort och fem röda kort. Busquets och Ramos är dessutom spelarna som har vunnit flest respektive förlorat flest matcher i sammanhanget.

  • Antal matcher: 257
  • Flest segrar: Real Madrid (105)
  • Flest mål: Lionel Messi (26)
  • Flest vunna matcher: Sergio Busquets (23)
  • Flest förlorade matcher: Sergio Ramos (20)
  • Flest gula kort: Sergio Ramos (22)
  • Flest röda kort: Sergio Ramos (5)

*Uppdaterat inför säsongen 2024/25